Після відновлення паспортних глибин на українській ділянці річки Дунай і оголошеної осадки 6,5 метра Дунайські порти досягли рекордного значення в 12 суднозаходів та 90 тис. тонн на добу, йшлося на засіданні експертів Дунайської Комісії з гідротехніки.

Як пише ЦТС, про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Після відкриття каналу гирлом Бистре пройшло 840 суден, що дозволило на 10 млн тонн збільшити вантажообіг.

"А вже після відновлення паспортних глибин на українській ділянці річки Дунай і оголошеної осадки 6,5 метра Дунайські порти досягли рекордного значення в 12 суднозаходів та 90 тис. тонн на добу. Ліквідація природного замилення та підтримка паспортних глибин гирла - це те, що щорічно відбувалось до війни та є необхідним для подальшого розвитку суднопластва в Дунайському регіоні", - йдеться в повідомленні.

Також на засіданні Голова української делегації Дмитро Барінов наголосив, що в умовах гальмування росіянами інспекцій суден в рамках Чорноморської зернової ініціативи та загроз односторонньої відмови рф від виконання угоди, Дунайський регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту агропродукції з України та, як наслідок, важливим елементом забезпечення світової продовольчої безпеки. 

Українська сторона поінформувала учасників засідання про проведення експлуатаційного днопоглиблення в портах Дунайського регіону з метою відновлення паспортних характеристик.

"Це передбачено Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яка зобов’язує придунайські держави утримувати свої ділянки в судноплавному стані для річкових і на відповідних ділянках для морських суден. Також вона зобов’язує виконувати необхідні роботи для забезпечення і поліпшення умов судноплавства", - додали в відоистві.