"Укрзалізниця", згідно з фінансовим планом на 2023 рік, планує реалізувати програму капітальних інвестицій на 50 млрд гривень, розповів голова правління АТ УЗ Олександр Камишін, пише ЦТС.

За його словами, фінансові ресурси ще не знайдені в повному обсязі.

"Ми залучаємо всі можливі кошти для того, щоб профінансувати програму по капінвестиціям. У першу чергу ми впевнені, що нам частково вдасться закрити ці потреби кредитними коштами від МФО. Крім того, просимо кошти у держави. Я думаю, що ми утримаємось від публічних ринків капіталу цього року. Але як тільки війна закінчиться, я впевнений, що залізниця буде однією із перших, хто буде готовий до виходу на публічні ринки капіталу", - відзначив Камишін. 

В "Укрзалізниці" підкреслили, що 50 млрд грн - це досить амбітна мета, тому якщо на кінець року буде реалізовано 25-30 млрд грн - це буде хороший результат. У минулі роки, за словами Камишіна, капінвестиції становили не більше 10-15 млрд грн на рік. 

"Левова частка цих інвестицій - це проєкти з інфраструктури. У першу чергу  - реабілітація і капітальний ремонт, в другу - проєкти розвитку", - додав голова правління АТ УЗ.

Нагадаємо, ЦТС писав, що за підсумками 2022 року, за очікуваними даними, "Укрзалізниця" отримала 10,8 млрд грн чистого збитку. При цьому збиток від пасажирських перевезень склав 13,3 млрд грн. У компанії нагадали, що минулого року державою було виділено "Укрзалізниці" 10 млрд грн для підтримки ліквідності та безперебійної роботи галузі.

Щодо фінансового плану на 2023 рік, який було затверджено наприкінці минулого року, то в поточному році УЗ очікує збитки на рівні 20,2 млрд грн. Доходи мають скласти 83,9 млрд грн, витрати - 107,9 млрд грн, ЕBITDA - 8,4 млрд грн. З держбюджету компанії планують виділити 1,7 млрд грн. Капітальні інвестиції мають скласти 50 млрд грн, що, за даними УЗ, в 4 рази більше, ніж у 2022 році.