В січні Казахстан може розпочати прокачку своєї нафти трубопроводом "Дружба" в напрямку Німеччини. Очікується, що за рік німецькі НПЗ зможуть отримати таким шляхом 1,2 млн тонн казахської нафти.

Як вже писав ЦТС, в 2023 році німецькі підприємства відмовляться від закупівлі російської сирої нафти, замінивши її сировиною з Казахстану. Зокрема, в Міністерстві економіки ФРН проінформували, що нафтопереробний завод у Шведті станом на січень має "зарезервовані потужності для казахстанської нафти у трубопровідній системі".

За даними Reuters, в січні наступного року Казахстан планує прокачати "Дружбою" до Німеччини 20 тис. т нафти з родовища Карачаганак. При цьому морський експорт казахстанської нафти, що поставляється нафтопроводом Атирау-Самара в порти Усть-Луга на Балтійському морі і Новоросійськ (Чорне море), у січні знизиться з 1 млн т до 0,9 млн т.

Загалом протягом наступного року обсяги експорту казахстанської нафти "Дружбою", за оцінками експертів, можуть сягнути 1,2 млн т. При тому, що технічно є можливість на прокачку 5 млн т.

Але як пише Комерсант, Астана поки що не подавала офіційних заявок "Транснєфті" на прокачку нафти трубопроводом. Однак, є відповідна заявка від Німеччини.

Разом з тим "Транснєфть" отримала заявку від Польщі на прокачування 3 млн т нафти по "Дружбі" в 2023 році. У Варшаві пояснили, що ці обсяги закуповуватимуться концерном Orlen у рамках довгострокового контракту з "Татнафтою", який діє до кінця 2024 року. При цьому продовжувати договір, який спливає у січні 2023 року, Польща не планує.

Зауважимо, що в напрямку Польщі і Німеччини нафта надходить північною гілкою "Дружби", яка проходить територією білорусі.

Як відомо, 5 грудня набрав чинності пакет санкцій Євросоюзу по відношенню до рф, який серед іншого заборонив надання послуг із транспортування російської нафти морським шляхом. Разом з тим, країнам ЄС все ще дозволяється закуповувати нафту, що постачається трубопроводом із росії, до того часу, поки Рада ЄС не прийме рішення про запровадження відповідної заборони.