Керівництво "Укрзалізниці" і, зокрема, її вантажного напрямку розглядає можливість створення компанії, яка буде надавати суто послуги маневрової тяги на всій території України. Утворити такого нового оператора можуть на базі МППЗТ.

Про це в інтерв’ю ЦТС розповів Валерій Ткачов, заступник директора Департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці". Він також проінформував, що вивчається створення окремого термінального і припортового операторів у структурі вантажної вертикалі АТ УЗ.

"Розробляються заходи щодо виділення окремих операторів за видами діяльності. Так, в планах створення окремого контейнерного перевізника на базі філіалу "Ліски", створення термінального оператора (на базі МЧ і наявних перевантажувальних комплексів та складів на станціях); створення  окремого припортового оператора (на базі ДН-5 Одеської залізниці), що буде опікуватися роботою припортових залізничних станцій. Навіть розглядається створення окремої компанії з надання послуг маневрової тяги по всій території України (на базі МППЗТ та маневрового локомотивного парку УЗ)", - зокрема, повідомив співрозмовник ЦТС.

Нагадаємо, що 100% акцій МППЗТ (Міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту) належить державі в особі Міністерства інфраструктури.

Основний вид діяльності МППЗТ - перевезення вантажів залізничним транспортом між станціями примикання та вантажовласниками, маневрова робота на під'їзних коліях та вантажних фронтах, операції з навантаження та вивантаження з вагонів, утримання та ремонт під'їзних колій та рухомого складу.