Єврокомісія у вівторок, 6 вересня, запропонувала зупинити дію угоди про спрощений візовий режим з росією. Спрощений порядок видачі віз пропонується застосовувати лише у виключних випадках. Тепер відповідне рішення має ухвалити Рада ЄС.

Як повідомляє ЦТС із посиланням на Єврокомісію, це відповідь на збільшені ризики та загрози інтересам безпеки ЄС і країн-членів через агресію росії.

"Росіяни не повинні мати легкого доступу в ЄС. І, звичайно, бути туристом у ЄС - це не фундаментальне право. Сьогодні комісія ухвалила пропозицію повністю припинити угоду про спрощений порядок видачі віз з росією. Зараз немає жодних основ для довіри. Жодних основ для привілейованого ставлення ЄС до росії. Це означає, що російські громадяни більше не зможуть насолоджуватися полегшеним доступом у ЄС з метою туризму чи відпочинку. Тепер вони проходитимуть довшу і вдвічі дорожчу процедуру і в цілому більш складний процес подачі документів для отримання візи", - заявила під час прес-конференції єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Юханссон.

Водночас, Євросоюз практикуватиме спрощений візовий режим для деяких категорій людей, серед яких члени сімей громадян ЄС, журналісти, дисиденти, борці за права людини та представники громадянського суспільства.

Повідомляється, що візовий збір для громадян країни-терориста збільшиться з 35 до 80 євро, час опрацювання запиту - з 10 до 15 днів і може бути продовжений до 45 днів в окремих випадках. Також росіянам знадобиться більше документів під час подання запиту, а правила для багаторазових віз будуть суворішими.

"Я впевнена, що Європейська рада ухвалить цю пропозицію швидко, вже до кінця цього тижня. Це означатиме, що вранці у понеділок вранці ми матимемо новий візовий режим з росією", - заявила Йоханссон.

Відповідаючи на уточнювальні запитання, єврокомісар повідомила, що на цю мить у ЄС є чинними 800 тис. віз, виданих громадянам росії. Країни-члени ЄС отримають змогу переглянути їх - відповідна можливість буде передбачена у розроблених Єврокомісією настановах, які орган планує оприлюднити після ухвалення Європейською радою рішення про скасування спрощеного візового режиму між ЄС і російською федерацією.

Читайте також Фінляндія в 10 разів скорочує кількість віз, що видаються росіянам