Ситуація з чергами з вантажного автотранспорту на українсько-польському кордоні набула критичного характеру, а в напрямку одного з прикордонних переходів черга розтягнулася на понад 45 км.

"Цього тижня був побитий історичний рекорд: черга з вантажних автівок до пункту пропуску Ягодин на польському кордоні перетнула межу у 45 (!) кілометрів", - повідомив 3 вересня заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм, якого цитує ЦТС.

Посадовець заявив, що основна провина у ситуації, що склалася, на даний момент лежить на польській стороні.

"Я не ідеалізую ані прикордонну, ані митну служби, але за останні чотири місяці їх робота стала значно ефективнішою. Головний показник - порівняння довжини черг з української та польської сторони: якщо з нашого боку, на експорт вони сягають від 10 до 45 кілометрів, то з польського боку 5 кілометрів - максимум, - написав він. - Наші служби готові перевіряти більше і більше вантажівок щодня. Але потік з тисячі автівок упирається в корок на польському боці… Головна причина цих черг усім відома - це низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль".

Ще однією проблемою Найєм назвав те, що польські перевізники вимагають сприяння у виїзді їхніх порожніх фур з України позачергово.  

"Але давайте бути чесними: вимагати позачергового виїзду польськими перевізниками - це люта несправедливість! Польський перевізник, який завдяки ефективності наших служб майже без черги в’їхав до України і встигає за тиждень зробити дві "ходки", тепер ще вимагає позачергового виїзду. У той час як завантажений український перевізник змушений проводити у чергах до тижня через неефективність саме польських фітосанітарних та ветеринарних служб", - прокоментував заступник міністра.

За словами Мустафи Наєма, рішення проблеми і його вже неодноразово озвучували - збільшити на польській стороні кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб або взагалі вивести цей контроль за межі пунктів пропуску вглиб країни.

Нагадаємо, що раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував приєднання України з 1 жовтня до "митного безвізу", що має пришвидшити переміщення товарів між кордонами. Також він нагадав, що зараз МІУ розробляє проєкт електронної черги на кордоні.