Глави МЗС країн Євросоюзу у відповідь на продовження рф військової агресії проти України планують підтримати припинення дії угоди про спрощений візовий режим з росією, щоб знизити кількість шенгенських віз, які видаються росіянам.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"Як перший крок міністри планують надати політичну підтримку призупиненню дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і росією на дводенній зустрічі в Празі, яка розпочнеться у вівторок", - повідомляють поінформовані джерела.

Крім того, за даними одного з джерел, до кінця року щодо віз для росіян можуть бути ухвалені радикальніші рішення. "Ми перебуваємо у винятковій ситуації, яка потребує виняткових дій. Ми хочемо вийти за межі припинення дії угоди про спрощення візового режиму", - зазначив посадовець.

Про можливість заборони на видачу шенгенських віз росіянам раніше заговорили в Естонії, Фінляндії, Латвії та Литві, однак єдиної думки в ЄС щодо цього немає - Німеччина, нарівні з Грецією та Кіпром, висловила незгоду із закликами низки інших країн ЄС заборонити видачу віз громадянам росії.

При цьому глава МЗС ФРН Анналена Бербок і міністр закордонних справ Данії Йєппе Кофод вважають, що ЄС може спробувати знайти компромісне рішення щодо принципів видачі віз росіянам для в'їзду до ЄС.