Чеський приватний залізничний оператор RegioJet, який з кінця березня 2024 року почав виконувати рейси за маршрутом Прага-Кошице-Чоп, зіткнувся с проблемою на кордоні, якої не очікував. Вузьким місцем успішної і затребуваної української лінії виявився залізничний прикордонний пункт у Чіерна-над-Тисоу у Словаччині - на зворотному шляху з Чопу до Праги тут регулярно виникають проблеми з митними перевірками.

За словами виконавчого директора RegioJet Якуба Свободи, проблема стосується не так забороненого імпорту дешевших сигарет, як, приміром, м’ясних продуктів та сиру, які українці везуть до Європи. Якщо словацькі митники виявлять у пасажирів частину заборонених товарів, починається тривала бюрократична процедура, під час якої потяг не пропускають далі. У результаті перевірка може тривати до двох годин, пише ЦТС, посилаючись на інформацію чеських ЗМІ.

Свобода говорить, що подібні ситуації трапляються щотижня. "Однак це ще ніщо у порівнянні з перевірками на автобусних лініях, де митники можуть тримати пасажирів до 12 годин", - зауважив топ-менеджер.

Зазначається, що затримка на кордоні на пару годин це лише частина проблеми. Оскільки вагони, які йдуть з Чопу, є причіпними до поїзда Кошице-Прага, то останній не чекає їх у разі затримки. Відповідно, вагони з України при запізнені чіпляють до наступного поїзда до Праги. Для пасажирів це означає до 6 годин очікування на залізничному вокзалі Кошице.

Через таку ситуацію RegioJet вирішив вимагати компенсацію за затримку з винних пасажирів. Оскільки проблема характерна також і для поїзда Мукачево-Кошице словацького оператора ZSSK, компанії домовилися про спільну процедуру та підготували інформаційні плакати із попередженням про заборонені товари.

Заявлено, що пасажирів можуть оштрафувати на суму до 5000 євро, що приблизно еквівалентно 125 000 чеських крон. "Як тільки пасажири затримують потяг з власної вини, ми маємо штраф у розмірі 1000 крон за хвилину, що відповідає 4800 євро за 120 хвилин", - пояснив власник RegioJet Радім Янчура.

"Ми розуміємо, що ви хочете привезти своїм знайомим подарунки з України, але беріть лише ті, які не порушують правил", - попереджають в чеській компанії.

regioget3 (1)