Через війну, яку росія розв’язала проти України, та відповідні пошкодження інфраструктури, неможливість приймати рейси і недоотриманий дохід, столичний аеропорт Київ (Жуляни) за два роки зазнав збитків на понад 500 млн євро.

Як передає ЦТС, про це Українським новинам розповів голова ради директорів "Міжнародного аеропорту Київ" Денис Костржевський.

Він зазначив, що збитки рахуються, починаючи з першого дня повномасштабного вторгнення. Для цього залучаються спеціалісти провідних світових компаній.

Лише пряма матеріальна шкода, завдана підприємству через воєнні дії, оцінюється в 20 млн євро. Недоотриманий дохід за два роки фінансисти оцінюють в більш ніж 160 млн євро.

"І третій чинник - це знецінення підприємства, як об’єкту бізнесу. Там досить складна формула розрахунку, але якщо пояснити простими словами, то для оцінки аеропорту, як бізнесу, необхідно помножити річний прибуток підприємства на певний множник. Для аеропортів, згідно світової практики, цей множник складає від 10 до 20, в залежності від багатьох факторів ризику. Тобто, якщо аеропорт, скажімо за 2019 рік, заробив  40 мільйонів євро - його мінімальна  вартість - 400 млн євро. А якщо в 2023 році аеропорт заробив нуль, то і вартість його відповідно нульова. Виходячи з таких попередніх експертних розрахунків, наші сукупні збитки  складають понад 500 мільйонів євро на сьогоднішній день", - заявив Денис Костржевський.

Топ-менеджер додав, що усі висновки фінансистів, економістів та будівельних компаній стосовно збитків, завданих аеропортові, лягатимуть в основу судових позовів щодо їх відшкодування за рахунок активів росії.

Зараз з міркувань безпеки аеропорт виведено з ладу та "перетворено на неприступну фортецю". Однак, коли дозволять обставини і виникне необхідність, його роботу обіцяють відновити протягом місяця.

Нагадаємо, що в 2021 році аеропорт Київ обслужив 1,4 млн пасажирів, в доковідному 2019-му - 2,6 млн пасажирів.