На окупованій росіянами частині Луганської області здійснюються спроби відновити виробництво на одному з найпотужніших до війни вагонобудівних підприємств України - Стаханівському вагонобудівному заводі.

Як пише ЦТС, напередодні російські ЗМІ цитували керівника російського агентства залізничного транспорту ("Росжелдор"), який повідомив, що Стаханівський завод "вже випустив перші 145 вагонів".

Варто зазначити, що вагонобудівні заводи можуть використовуватися для ремонту військової техніки. Тому не виключено, що відновлення роботи заводу пов’язане саме з військовими потребами окупантів.

Відзначимо, що до початку російської окупації Донбасу Стаханівський вагонзавод був одним з найбільших підприємств залізничного машинобудування в Україні з повним циклом виробництва вантажних вагонів.

Восени 2013 року, на тлі обмежень росії щодо імпорту українських вагонів, через падіння виробництва на підприємстві почалися звільнення. В 2014 році через бойові дії в регіоні підприємство зупинило роботу, опинившись врешті на окупованій території.

В 2013 році завод виготовив 2 718 вагонів, в планах на 2014 рік було 5 900 одиниць. Однак через розпочату росіянами війну в 2014 році на підприємстві було побудовано тільки 502 вантажних вагони.