Польський залізничний вантажний оператор PKP LHS, що управляє залізницею стандарту 1520 мм, яка майже на 400 км заходить на захід Польщі, вимагає від фермерів, що під час страйку перекривали зілізничні колії, якими рухалися потяги компанії, компенсації за збитки. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Farmer.

За один день протесту вони видали фермерам рахунок на 1,3 млн злотих (300 тисяч євро). 

Страйкарі 20 лютого перекрили колії LHS, якими зерно з України потрапляє до Польщі. Проте вже в перший день фермерам надіслали листа, в якому LHS погрожує наслідками, відтак блокаду було знято.

"У зв'язку з триваючими протестами фермерів і викликаними ними незаконними блокадами наших станцій і колій, в тому числі неприпустимими та карними у всіх країнах встановленням перешкод на коліях, а також ходьбою по коліях без згоди менеджера залізничної інфраструктури, PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa sp. z o.o. висловлює свою глибоку стурбованість і рішучу незгоду з такими діями. Ці невиправдані та шкідливі дії для нашої компанії та наших партнерів спричинили значні фінансові втрати в перший же день, наразили нас на претензії клієнтів", - написали представники LHS у листі, адресованому аграріям.

Водночас компанія оголосила, що накладе фінансові наслідки на організаторів.

"У разі відсутності відмови від блокування залізничного маршруту, PKP LHS sp. z o.o. буде домагатися відшкодування збитків, пов'язаних з понесеними витратами і упущеною вигодою. Тим більше, що перевезення зерна LHS транзитом, що перевозиться відповідно до національного законодавства, становили лише 1,72% від усіх перевезень на лінії PKP LHS у січні 2024 року, тоді як організована акція заблокувала всі перевезення, включно з нейтральними та абсолютно не пов'язаними з цим протестом", - додали в PKP LHS.

Страйкарі заявляють, що готові домовитися з LHS про розвантаження інших товарів, крім зерна. 

"Керівництво компанії LHS не бере до уваги, що про страйк повідомили і що він є законним", - кажуть фермери.