Перші порушники, які розсипали українське збіжжя з зерновозів на кордоні з Польщею, вже постали перед судом, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на форумі "Україна. Рік 2024". Їм загрожує до пʼяти років позбавлення волі.

Про це пише ЦТС з посиланням на Forbes.

"Протести відбуваються на фоні війни, тобто є підтримка радикальних і проросійських політичних сил на території Євросоюзу, зокрема в Польщі", - зазначив він. За словами Шмигаля, через це відбуваються такі випадки, як розсипання українського зерна.

"Польський уряд реагує, порушуються відповідні справи, перші порушники вже постали перед судом, їм загрожує до п’яти років позбавлення волі", - додав прем’єр-міністр.

Нагадаємо, 12 лютого польські фермери, що протестують біля пункту пропуску "Дорогуськ-Ягодин" зупинили три українські фури та висипали з них зерно прямо на проїжджу частину. Місцева поліція вже розпочала розслідування інциденту.

20 лютого, біля опівдня на коліях станції "Медика" польські страйкарі висипали близько 4 тонн зерна з двох вагонів-зерновозів, які очікували перевантаження на вузьку колію.

23 лютого на залізничному пункті пропуску Дорохуськ невідомі висипали ріпак з зерновозів, що прямуваои транзитом через Польщу до німецького Гамбургу.

У ніч на 25 лютого в Польщі невідомі висипали українську кукурудзу з 8 піввагонів - близько 180 тонн. Інцидент стався за 150 км від порту Гданськ, звідки вантаж мав вирушити за межі Польщі. Тобто українська сільськогосподарська продукція їхала транзитом через країну.