Всесвітня рада судноплавства (World Shipping Council) запропонувала обкласти судноплавні компанії додатковими екологічними зборами, розповів представник ради із захисту довкілля Браян Вуд-Томас.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Ідея полягає в тому, щоб стягувати з судноплавних компаній, які використовують традиційні види палива, спеціальний збір, кошти від якого підуть на фінансування судновласників, які використовують "зелені" види палива.

Розмір збору змінюватиметься залежно від обсягу викидів CO2 флотом тієї чи іншої компанії. Судновласники, викиди від суден яких будуть нижчими за встановлений стандарт, навпаки отримуватимуть премії за рахунок зібраних коштів.

Для визначення рівня викидів від судновласників, як планується, вимагатимуть надання відповідних відомостей про роботу флоту до єдиної бази даних. Весь процес має контролюватись Міжнародною морською організацією (IMO).

На думку ради, такий метод є "найдешевшим" для судноплавної галузі з усіх запропонованих для досягнення цілей ІМВ щодо повної декарбонізації судноплавства до 2050 року.

Ідею вже підтримали судноплавна компанія Hapag-Lloyd та альянс ONE.