Міністр сільського господарства та розвитку сільських територій Польщі Чеслав Секерський підписав угоду з фермерами спілки Oszukana Wieś щодо припинення блокади кордону з Україною у пункті пропуску "Медика-Шегині".

Про це пише ЦТС з посиланням на Polsat News.

Секерський зустрівся з фермерами Oszukana Wieś, які протестували на прикордонному переході в Медиці. 

Він пообіцяв виконати вимоги фермерів, серед яких активація дотацій на кукурудзу у розмірі 1 млн злотих, збільшення кредитування за ліквідними кредитами на 2,5 млрд злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

"З підписанням угоди акція протесту на прикордонному переході в Медиці припиняється на період, необхідний для впровадження юридичних та додаткових змін", - йдеться в тексті угоди. 

Фермери з Oszukana Wieś 4 січня поновили акцію протесту на пункті пропуску "Медика-Шегині", заявивши, що уряд країни не виконав своїх обіцянок. У грудні після зустрічі з міністром сільського господарства Польщі Чеславом Сєкерським фермери вирішили призупинити блокування прикордонного переходу "Медика-Шегині".

Аграрії мали три основні вимоги: дотації на кукурудзу, зменшення сільськогосподарського податку та збереження так званих кредитів ліквідності з процентною ставкою 2%. Перед Різдвом міністр Сікерський заявив, що ці вимоги будуть виконані, тож фермери відмовилися від блокади та призупинили акцію протесту до 3 січня.

Акція протесту проти пропуску українських вантажівок через кордон у пункті пропуску "Медика-Шегині" тривала з 23 листопада цього року.