Фінляндія планує заборонити імпорт зрідженого природного газу (ЗПГ) з росії з 2025 року, повідомив міністр клімату та довкілля країни Кай Мюккянен.

Про це пише ЦТС з посиланням на ERR.

"Я не хочу обіцяти якусь конкретну дату, але, сподіваюся, наступного року ми опинимося в такій ситуації, коли заборона набуде чинності", - зазначив він.

За словами міністра, це може бути зроблено за допомогою реформи газового ринку Євросоюзу, яку країни-члени ЄС та Європарламент узгодили на початку грудня.

Реформа дозволяє державам-членам ЄС заборонити імпорт російського та білоруського трубопровідного газу та ЗПГ із міркувань безпеки. При цьому заборона може бути встановлена лише на обмежений період часу та після консультації з Єврокомісією. Очікується, що відповідна постанова набуде чинності навесні. Після цього уряд Фінляндії може подати свою пропозицію щодо заборони імпорту.

За словами Мюккянена, простішим рішенням було б ухвалення відповідних санкцій з боку Євросоюзу, але деякі країни-члени "до цього не готові", і, фактично, "таке рішення не може бути ухвалене в ЄС".

Фінська держкомпанія Gasum продовжила імпорт ЗПГ з росії після початку війни в Україні. В організації це пояснили тим, що Gasum має зобов'язання щодо довгострокового контракту з "Газпромом" - це зобов'язує їх здійснювати мінімальні закупівлі.