Збільшувати тарифи на вантажні залізничні перевезення в умовах війни є несвоєчасним. "Укрзалізниці" краще зосередитися на збільшенні вантажообігу для покращення фінансових результатів.

Як пише ЦТС, про це заявив в інтерв’ю Forbes Ukraine генеральний директор Групи "Метінвест" Юрій Риженков.

"Як мені відомо, у фінплані ("Укрзалізниці", - ЦТС), що затвердив уряд, немає індексації. Але бажання підняти тарифи в УЗ справді є. Це нормальне бажання будь-якого монополіста. Яка наша позиція? Будемо говорити й роз’яснювати, що зараз не час для цього. УЗ зараз отримає нові обсяги перевезень руди до портів. Це дасть їм набагато більше грошей, ніж підвищення тарифів. На мою думку, їм потрібно зосередитися на своїй власній ефективності й на збільшенні товарообігу, тоді їм підвищення тарифів буде непотрібно", - вважає топ-менеджер.

Він зауважив, що в 2022 році УЗ збільшила тарифи на 70%, що значно вдарило по індустрії. Хоча такої інфляції не було з того часу.

"Багато неефективності було перекладено на бізнес. Є військові фактори, й інші. Але все це було просто одноразово перекладено на бізнес, який не в найкращому становищі зараз. УЗ потрібно шукати внутрішню ефективність, тому що підвищення, яке відбулося минулого року, має покривати всі ці додаткові історії", - говорить Риженков.

Він також назвав небезпечною ідею УЗ щодо гармонізації тарифів, адже є об’єктивні економічні причини, чому тарифи різні.

"Наприклад, коли ви відвантажуєте руду, ви завантажуєте цілий маршрут у Кривому Розі. Ми самі його формуємо. Виводимо на ці колії загального призначення, і далі залізниця від точки А в Кривому Розі везе до точки В до Південного порту. Це просто й зрозуміло. А є, наприклад, те ж саме зерно. Там інша ситуація, бо треба з багатьох точок, із різних малих станцій, зібрати зерно - й на перероблення. А це знову окремі точки, за якими треба розвозити. Виходить, що собівартість перевезення різна, тому й тариф не може бути однаковим", - пояснив свою позицію гендиректор Групи "Метінвест".

Раніше повідомлялося, що в листопаді 2023 року в експортному напрямку "Укрзалізниця" перевезла найбільший обсяг вантажів з початку російського вторгнення - 6,1 млн тонн. Це на 25% більше показника жовтня цього року і на 56% більше листопада 2022 року.

Обсяги експорту залізної руди в листопаді, у порівнянні з жовтнем, у напрямку морських портів збільшились на 66% та становили 1,3 млн т; через сухопутні переходи - скоротились на 11,4% та склали 1 млн т. Порівняно з листопадом 2022 року обсяги експорту руди збільшилися в 3 рази.