В холдингу "Метінвест" сподіваються, що за умови збереження стабільної роботи українського коридору у Чорному морі, морський експорт руди за підсумками першого кварталу 2024 року може досягнути показника 2-3 млн тонн на місяць.

Як пише ЦТС, про це розповів в інтерв’ю Forbes Ukraine генеральний директор Групи "Метінвест" Юрій Риженков.

"Розраховуємо, що до кінця першого кварталу 2024 року експорт руди морем досягне свого максимуму - 2-3 млн тонн на місяць для всіх українських виробників. До війни лише "Метінвест" доправляв максимум 2 млн тонн руди на місяць. Проте залишається потенціал для розширення інших видів продукції українських експортерів: металів, вугілля, цементу", - сказав Риженков.

Він також відзначив, що до відкриття тимчасового коридору ГЗК Групи експортували продукцію до країн Східної Європи, а зараз розширюють географію, відправляючи руду до Південної Європи, Італії, Туреччини, Єгипту. При цьому ключовим ринком є Китай.

"Якщо коридор працюватиме стабільно, то існує ймовірність до кінця першого кварталу збільшити завантаженість ГЗК на рівні близько 75-80%.

Такий рівень завантаженості - це максимум до кінця війни. Нам не вистачає робочих рук. Хтось поїхав за кордон, 8 000 наших співробітників - у лавах ЗСУ. Покрити цей дефіцит, щоб ще більше збільшити виробництво, немає можливості", - пояснив топ-менеджер.

Він резюмував, що зараз понад 50% експорту Групи йде через порти Великої Одеси. До відкриття морського коридору майже 100% "Метінвест" експортував залізницею.

Нагадаємо, за останніми даними, тимчасовим коридором з серпня 2023 року на 400 суднах було експортовано близько 13 млн т вантажів до 24 країн.

Подальше розширення номенклатури вантажів, що перевалюються в портах Великої Одеси, вже є у планах бізнесу та керівництва профільних українських відомств, у тому числі - АМПУ. Зокрема, мова може йти про контейнерні вантажі. 

Читайте також Український морський коридор – ключовий прорив 2023 року