Генеральний директор Групи "Метінвест" Юрій Риженков заявив, що заборона російського металопрокату в ЄС має поширитися на сляби у 2024 році.

Про це пише ЦТС з посиланням на NV Бізнес.

Зазначається, що у ЄС знов спалахнули суперечки щодо санкцій на російські товари. Введена заборона проти російського металопрокату продовжує діяти й мала поширитися на сляби у 2024 році. Проте деякі виробники сталі в ЄС, переважно з Чехії та Бельгії, які мають зв’язки з російськими металургами, вже підіймають у публічній площині тему відтермінування заборони на російські продукти, мотивуючи її неможливістю замінити джерела.

"Що робити європейцям у цій ситуації, чи потрібно підтримувати сталеву галузь країни-агресора заради власного комфорту, чи докласти зусиль, відмовитись від російської продукції та перестати спонсорувати вбивство мирних українців? Запитання зовсім не риторичне. Але точно можна стверджувати, що забезпечення безперебійного та, найголовніше, прибуткового виробництва листового прокату без використання російських напівфабрикатів не лише посильне, а й критично важливе завдання для європейських виробників", - зазначив Риженков.

За словами генерального директора "Метінвесту", в умовах зниження споживання сталі в ЄС протягом останніх двох років на 7% та 5% відповідно європейським виробникам варто розглянути можливість використання незадіяних потужностей для виробництва та постачання напівфабрикатів на внутрішній ринок ЄС.

Він додав, що після окупації активів у Маріуполі "Метінвест" повністю змінив ланцюги постачання.

"Сьогодні не лише європейські контролювальні органи вимагають від виробників документи, що доводять відсутність сталі російського походження у складі кінцевих продуктів. Більшість споживачів самі відмовляються ставати спонсорами війни й не купують листового прокату, виготовленого з російських слябів", - підсумував він.

Нагадаємо, ЦТС писав, що гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков і раніше озвучував позицію стосовно більш ретельного дотримання Євросоюзом запроваджених санкцій проти рф стосовно імпорту металопродукції до країн-членів ЄС.

"Росія має надлишкові потужності й продовжує виробництво сталі. Тож там, де зараз не може продаватися продукція українських металургійних заводів, з’являються російські. Особливо, коли ми говоримо про Далекий Схід або країни Перської затоки, які традиційно значною мірою забезпечували українські виробники. Росіяни втручаються навіть у європейський ринок", - зазначав він.

За словами СЕО "Метінвеста", попри те, що існує багато обмежень на імпорт російської сталі до країн ЄС, російські експортери все ще можуть постачати, наприклад, сляби для сталевих напівфабрикатів, які раніше експортувала "Азовсталь". Росія постачає ці напівфабрикати до багатьох країн, зокрема, до Чехії, Бельгії, Італії.

"Нам треба бути жорсткішими щодо санкцій і просто закрити всі лазівки, які все ще існують у санкційних списках Європейського Союзу. І переконатися, що чорноморські порти розблоковані", - підкреслював Риженков.