Уряд Фінляндії оголосив про намір провести відбір компаній для розробки п'яти морських вітроенергетичних проектів у країні.

Про це пише ЦТС з посиланням на Riviera Maritime.

Державне підприємство Metsahallitus, в управлінні якого знаходяться водні ресурси Фінляндії, розпочинає процедуру відбору розробників за першими двома проектами морських вітропарків.

Наприкінці 2023 року буде оголошено тендер для розробки морських вітроенергетичних проектів у Нярпіє, а також у Пюхяйокі та Рааху на західному узбережжі Фінляндії. Про терміни проведення тендеру для трьох районів, що залишилися, буде повідомлено в 2024 році.

Тендер за першими двома проектами триватиме близько 12 місяців, після чого список відібраних підрядників буде затверджено урядом Фінляндії.

Вітропарк проекту Edith буде розташований у морській зоні Нярпіє, проекту Ebba - у морських районах у Пюхяйокі та Раахі. Обидва муніципалітети вже схвалили пропозиції щодо розробки. Metsahallitus продовжує проведення попередніх досліджень.

Проектна загальна потужність цих двох вітропарків становитиме близько 3 ГВт. Загальний розмір інвестицій - від 6 до 8 млрд євро.

Морські вітроелектростанції щорічно вироблятимуть до 14 ТВтч екологічної електроенергії, що становить понад 17% споживання електроенергії у Фінляндії.