Компанія Eneco подала заявку на отримання дозволу на будівництво заводу з виробництва екологічно чистого водню Eneco Electrolyzer, який планується у промисловій зоні порту Роттердам Europort. Планування здійснюється з Eneco Diamond Hydrogen, спільним із Mitsubishi підприємством.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Реалізація проекту Eneco дозволить промисловим споживачам отримувати екологічно чисте паливо для своїх операцій.

Установка електролізерів Eneco Electrolyser, необхідна для розщеплення води на водень та кисень, буде використовувати лише електрику від відновлюваних джерел енергії (ВІЕ) - сонячних панелей та вітряних електростанцій. Гідроген призначений для промислового сектора, який в даний час для виробництва водню використовує природний газ. Передбачається, що зрештою водень може замінити природний газ як паливо в промисловості та електроенергетиці.

Завод Eneco Electrolyser буде побудований поряд із електростанцією Enecogen у зоні Europort. Два об'єкти зможуть використати загальну інфраструктуру, що дасть переваги з погляду витрат та часу реалізації проекту. Потужність електролізера складе 800 МВт, що достатньо для щорічного виробництва 80 кт/г водню, залежно від доступної відновлюваної енергії та попиту на зелений водень з боку промислового сектора.

Завчасне подання заявки Eneco дозволить компанії працювати над проектом Eneco Electrolyze протягом наступних кількох років.

Будівництво об'єкту Eneco планує розпочати в 2026 році, а сам завод з електролізером буде за планами введений в експлуатацію в 2029 році.