Російський диктатор Володимир Путін може отримати ще один ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду в Гаазі у справі про воєнний злочин, оскільки нові дані, зібрані експертами з прав людини свідчать про те, що рф заздалегідь планувала вкрасти величезну кількість українського зерна.

Про це пише ЦТС з посиланням на Іndependent.

Зазначається, що росія активно готувалася вкрасти запаси зерна та позбавити українське населення продовольства протягом кількох місяців до того, як було віддано наказ про повномасштабне вторгнення.

Коли 24 лютого 2022 року російські танки перетнули кордон, вони націлилися на райони, багаті на зерно, та інфраструктуру виробництва продовольства, йдеться у новому звіті міжнародної юридичної фірми з прав людини Global Rights Compliance.

GRC з'ясувала, що російський оборонний підрядник почав закуповувати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові суховантажні судна ще в грудні 2021 року, що свідчить про попереднє планування пограбування українських продовольчих ресурсів "у безпрецедентних масштабах".

Росія почала захоплювати українські ферми менш ніж за тиждень після вторгнення і вивозила 12 000 тонн зерна на день з окупованих територій.

Докази "скоординованого рівня попереднього планування" будуть надані Міжнародним кримінальним судом, і GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного переслідування проти Путіна за воєнний злочин голоду як методу ведення війни.