В компанії "Метінвест" висловили обережний оптимізм щодо роботи тимчасового чорноморського коридору та вкотре відзначили, що лише повноцінне відкриття портів сприятиме нормалізації обсягів експорту українських товарів.

Як передає ЦТС, про це розповіла фінансова директорка Групи "Метінвест" Юлія Данкова в інтерв’ю dsnews.ua

Перш за все вона відзначила, що в умовах війни довелося вибудувати логістичні ланцюги заново. "Зараз постачаємо сировину до європейських країн залізницею, а морем відвантажуємо продукцію із восьми європейських портів у Польщі, Хорватії, Румунії. Увесь експорт металу компанія повністю переорієнтувала на європейський ринок", - розповіла Данкова.

При цьому вона зазначила, що відстань до портів ЄС втричі більша за відстань до чорноморських портів України. А це означає здорожчання логістики в 4-6 разів проти довоєнних показників.

За її словами, після виходу з українських портів перших суден зі збіжжям і металом з'явився обережний оптимізм, що повноцінне відновлення експорту можливе: "Наші військові та профільне міністерство довго працювали, щоб це могло статися. Але це ще не стабільний маршрут, ми не можемо на нього розраховувати. І держава разом із бізнесом має ще докласти великих зусиль для того, щоб цей тимчасовий коридор став повноцінним маршрутом. Відновлення морського експорту особливо важливе для гірничої промисловості".

"З відкриттям портів Чорного моря можна говорити про значне збільшення обсягів перевезень, але важливим чинником буде доступність і вартість флоту та портових потужностей", - резюмувала Юлія Данкова.

Як раніше повідомив ЦТС, станом на ранок 13 листопада тимчасовий коридор продовжує працювати. Зокрема, сьогодні з порту Південний вийшов кепсайз Ocean Leo. Імовірно, судно перевозить руду.