Запуск першої якірної стоянки для рейдової перевалки українського зерна в Констанці має відбутись у листопаді 2023 року, повідомив президент "Української зернової асоціації" Микола Горбачьов.

Про це пише ЦТС з посиланням на Latifundist.

Румунська сторона погодила створення в порту Констанци 5 якірних стоянок для рейдової перевалки зерна, які зможуть обробляти щомісячно до 500 тис. т вантажів.

"Ми зустрічались з міністром транспорту Румунії в Констанці місяць тому. Він сказав, що протягом жовтня буде організована і запущена одна якірна стоянка. Наразі вона не запущена, але я сподіваюсь, що її запустять до листопада", - зазначив він.

За словами Горбачьова, питання організації перевалки на рейді Констанци повністю бере на себе румунська сторона, яка зобов’язались забезпечити точки перевалки всім необхідним, в тому числі і плавучими кранами.

Український бізнес за потреби згоден долучитись до вирішення можливих логістичних проблем і забезпечити якірні стоянки баржами, плавкранами і навіть операторами з досвідом обробки вантажів на рейді, уточнив президент УЗА.

Як зазначив директор з логістики "Нібулон" Сергій Калкутін, облаштуванням якірних стоянок в акваторії порту Констанци займається Морська адміністрація порту Констанца. Якірні стоянки зможуть використовувати всі портові оператори - кожен зареєстрований оператор, що має в наявності крани для перевантаження, зможе підганяти їх до якірних стоянок і здійснювати перевантаження зерна.