Група "Метінвест" налагодила серійне виробництво протимінних тралів аналогічної до КМТ-7 конструкції, які кріпляться на танки для знешкодження та підриву протитанкових та протипіхотних мін. Після проходження всіх необхідних тестів від Міністерства оборони України протимінні трали передали до використання підрозділам Національної гвардії та ЗСУ.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію компанії.

"Метінвест" вже розпочав постачання обладнання українському війську. Запланований обсяг виробництва - до п’яти тралів на місяць.

Протимінні трали - суто український продукт, що виготовляється з української сталі на підприємствах "Метінвест" в Україні.

"Потреба ЗСУ в тралах є нагальною через щільне мінування противником території по всій лінії фронту. У відповідь на запит українських військових інженери компанії вдосконалили протимінні трали конструкції КМТ-7, зробивши свій аналог: парні катки з кріпленням на танки для знешкодження або підриву на суші протитанкових та протипіхотних мін", - йдеться в повідомленні.

Собівартість виготовлення одного трала становить близько 2,5 млн грн з урахуванням додаткового обладнання для екіпажів танків, що потрібно для монтажу засобу. 

Трали пройшли всі випробування і вже використовуються на найгарячіших ділянках фронту.

Розроблення проекту протимінних тралів та виготовлення експериментальних зразків "Метінвест" разом із партнерами розпочав влітку 2023 року. Вага одного комплекту катків сягає 6,5 тонн, розмір - 3,77 х 3,44 метра.

За нормативами ЗСУ один трал має витримувати 4-5 підривів протитанкових мін. Оскільки трали працюють у парі, обидва мають витримувати від 8 до 10 підривів. Трал штатно кріпиться на основні боєві танки ЗСУ.

"Протимінні трали будуть першочергово постачатися бригадам Національної гвардії та Сухопутних військ на найгарячіші ділянки фронту. Щоб у бойових бригад була можливість оперативно ремонтувати трали після використання, компанія також налагодила випуск складників для виробів, що дає змогу швидко повертати протимінні засоби до роботи в умовах фронту. Ремкомплекти містять набір коліщат - по три одиниці на один трал, адже саме ці деталі зазнають найбільшого навантаження і пошкодження під час проведення робіт із розмінування", - додали в "Метінвест".