Вантажообіг порту Роттердам у січні-вересні 2023 року знизився на 6% порівняно з аналогічним періодом минулого року і склав 329,9 млн тонн. На динаміку показника вплинули результати перевалки контейнерів та вугілля, пише ЦТС.

У звіті адміністрації порту йдеться про те, що падіння загального вантажообігу є прямим наслідком уповільненням зростання світової економіки та геополітичної напруженості, які призводять до зниження обсягів вантажів та промислового виробництва.

Разом з тим, за дев'ять місяців поточного року в порту збільшилася перевалка залізняку та металобрухту, сільськогосподарської продукції та зрідженого природного газу (ЗПГ).

За січень-вересень 2023 року в порту Роттердам на 11,9% скоротилася перевалка сухих навалочних вантажів, на 16,8% - вугілля. Зростання в сегменті насипних сільськогосподарських вантажів склало 4,6%, головним чином за рахунок зростання імпорту сої з Південної Америки.

Після уточнення результатів роботи з'ясувалося, що перевалка інших насипних вантажів впала на 23,9% через зниження попиту на сировину для будівництва та промислового виробництва. Крім того, цей тип вантажів став частіше перевозитися в контейнерах через нижчі ставки.

У сегменті наливних вантажів падіння за три квартали становило 2,4%, зокрема перевалка нафти скоротилася на 1,9%, нафтопродуктів - на 3,1%. У сегменті інших наливних вантажів (включаючи продукти нафтохімії, біопаливо, рослинні та тваринні олії та фруктові соки) зниження становило 3,5%. При цьому трохи зросла перевалка ЗПГ (+0,4%).

Світовий попит на вантажоперевезення у звітний період залишався нижчим, ніж у 2022 році, через інфляцію, обмежене економічне зростання, геополітичну напруженість і вищі витрати на послуги, а не на продукти. Все це позначилося на скороченні перевалки контейнерів - на 8,1% (у тоннах) та 7,2% (у TEU). При цьому у третьому кварталі, липні-вересні, 2023 року обробка контейнерів зросла на 8,1%.

Перевалка Ro-Ro вантажів у звітний період скоротилася на 3,8%, обробка інших генеральних вантажів - на 13,7%. Загальний обсяг генеральних, тарно-штучних вантажів знизився у порту Роттердам у січні-вересні на 6%.