До румунського порту Констанца щомісяця направляється близько 1 млн тонн українських зернових вантажів. Ці обсяги можливо збільшити вдвічі вже найближчим часом. Для цього необхідна організація додаткових рейдових перевалок в порту та максимально ефективна робота каналу Суліна - без довготривалого очікування суден на проходження.

Про це, як пише ЦТС, за підсумками візиту до Констанци розповів віце-прем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Плануємо реалізувати обидва рішення вже впродовж найближчих двох місяців. Це win-win рішення як для Румунії, яка зароблятиме на транзиті суден, так і для України, яка отримає додаткові експортні можливості", - заявив міністр.

"Також серед важливих тем реконструкція пункту пропуску "Рені-Джурджулешть-Галац". Це найшвидший шлях сполучення трьох країн, України та Румунії (порт Галац) через територію Молдови. Реалізація проекту збільшить пропускну здатність майже вполовину. Визначили план дій через інструменти CEF ("Connecting Europe Facility"). Обговорили подальші кроки сторін у покращенні залізничного та автомобільного сполучення", - додав Кубраков.

Нагадаємо, що за перші 7 місяців 2023 року через порт Констанца було експортовано 8,1 млн т українського зерна. Темпи відвантажень сповільнилися в липні, коли росія почала атакувати інфраструктуру українських портів на Дунаї. За липень обсяг експорту зерна з України склав приблизно 600 тис. т.