Lloyd's of London веде переговори з Організацією Об’єднаних Націй щодо надання страхового покриття для поставок українського зерна. Це стосуватиметься того випадку, якщо вдасться досягти нової угоди щодо Чорноморського зернового коридору.

Як пише ЦТС, про це агентству Reuters повідомив генеральний директор Lloyd's of London Джон Ніл.

"Чи задоволені ми і чи зможемо ми продовжувати забезпечувати страхування у випадку, якщо коридор можна буде відновити та повернути до роботи? Відповідь на це питання - так", - сказав Ніл в коментарі Reuters.

"Ми ведемо активні дискусії з ООН щодо того, як це може статися", - додав він. За словами Джона Ніла, обговорюється також ймовірність того, що страхове покриття, можливо, доведеться структурувати інакше, ніж це було раніше.

"Без втручання ООН і дозволу ООН ми б не санкціонували страхування", - сказав Ніл.

Він додав, що ринковий збиток Lloyd's за вирахуванням перестрахування від війни в Україні склав 1,6 мільярда фунтів (2 мільярди доларів).

В іншому коментарі Reuters генеральний директор страхової компанії Beazley Адріан Кокс повідомив, що саме його компанія покривала страхування суден в зерновому коридорі, а також тих суден, що скористалися нещодавно тимчасовим коридором, вийшовши з портів Одеса і Південний, де знаходилися з лютого 2022 року.

Зазначимо, що наразі Україна шукає механізми того, як забезпечити страхування суден, які б могли заходити до чорноморських портів країни незалежно від можливого відновлення зернової ініціативи, аби убезпечити себе від негативного впливу росії.

Також Україна створила гарантійний фонд, виділивши з бюджету 20 млрд грн. Але механізм роботи фонду поки допрацьовується.

Читайте також Військові ризики і не тільки. П’ять питань про морське страхування в Чорному морі