В російському Сочі відбуваються перемовини президента рф Путіна та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Серед іншого, будуть говорити і про можливість відновлення зернової угоди.

"Знаю, що ви маєте намір порушити питання про зернову угоду. Ми відкриті для переговорів із цього питання", - цитують слова Путіна інформаційні агентства.

Разом з тим очікується, що президент країни-агресора запропонує Ердогану обговорити альтернативний план, який росіяни підготували на заміну зернової угоди. Як повідомлялося, він полягає в тому, що рф пропонує поставити 1 млн т зерна до Туреччини за фінансового забезпечення з боку Катару. Це зерно росія пропонує продати за нібито пільговою ціною для переробки в Туреччині і подальшого постачання в інші країни.

Тобто мова йде про черговий крок з боку країни-агресора, скерований на усунення зі світових ринків України, як основного конкурента з постачання агропродукції.

Раніше експерти відзначали, що зернова угода, хоча і відіграла позитивну роль на певному етапі, фактично, санкціонувала під егідою ООН морське ембарго з боку країни-агресора щодо України, дозволяючи росії в односторонньому порядку блокувати міжнародний морський шлях у Чорному морі. Тому потрібне не повернення до формату зернової угоди, а повне розблокування морських торгових шляхів у регіоні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у Парижі, що Україна зацікавлена у відновленні функціонування чорноморської зернової ініціативи, та водночас має намір розвивати альтернативний шлях експорту агропродукції, яким уже скористалися чотири судна.