Організація конкурентного альтернативного маршруту для доставки української агропродукції та металопрокату до морських портів країн Балтії, а також для імпорту залізницею палива до України може стати перспективною довгостроковою стратегією.

Як передає ЦТС з посиланням на АТ УЗ, про це заявив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко під час зустрічі з представниками "Литовської залізниці".

При цьому Лященко розповів, на які проблемні питання слід зважати для розвитку цього маршруту.

"Треба вирішувати тарифну та інфраструктуру складові цього напрямку. За вартістю він має стати конкурентним у порівнянні з напрямком до портів Польщі. На першому етапі потрібно отримати від ЄС субсидіювання різниці в тарифі та реалізувати низку інфраструктурних поліпшень для збільшення його пропускної спроможності, у першу чергу, це будівництво пунктів для перестановки візків, адже на маршруті ми вимушені двічі змінювати колісні пари відповідно до ширини колій. В Україні та Литві вона становить 1520, а в Польщі - 1435", - відзначив керівник АТ УЗ.

Також, за його словами, потрібно перенести функцію контролю, зокрема фітосанітарного, у місця призначення вантажу. Це також сприятиме безпечному та швидкому транзиту.

"Якщо вдасться реалізувати перший етап та зацікавити клієнтів на регулярні перевезення через порт Клайпеди, то наступним кроком може бути розбудова залізничного сполучення України з балтійськими портами в рамках європейської ініціативи шляхів солідарності Solidarity Lanes", - говорять в УЗ.

Відзначається, що для виконання поставлених завдань уже розробляється план реалізації залізничних проектів спільно з країнами Європейського Союзу. Зокрема, ЄС вперше в історії виділив кошти Україні на реалізацію залізничних проектів задля розвитку й розбудови найперспективніших прикордонних переходів.

Як раніше повідомлялося, міністр комунікацій і транспорту Литви Марюс Скуодіс заявив, що для транспортування українського зерна через порт у литовській Клайпеді потрібна економічна допомога від Євросоюзу. "Якщо економічне питання буде вирішено, то вже є політичні рішення щодо процедур, щоб скоротити час перевезення. І якби все це працювало, ми б уже зіткнулися з інфраструктурними викликами, але поки що ми навіть до цього не дійшли", - зазначив Скуодіс.