У парламенті Болгарії запропонували припинити концесію російського "Лукойлу" в порту Росенец біля Бургаса, повідомив співголова партії "Продовжуємо зміни", колишній прем'єр-міністр країни Кирило Пєтков.

Про це пише ЦТС з посиланням на Ліга Бізнес.

"Ми вносимо пропозицію про припинення концесії "Лукойла" в порту Росенець. Завжди були сумніви щодо контролю над цим портом. А наша мета - вступ до Шенгену, і це великий і чіткий крок у цьому напрямку. Міністерство транспорту заявило, що може керувати портом. Таким чином, будуть доходи, які підуть у скарбницю", - зазначив він.

"Росія оголосила Болгарію ворожою країною через війну, яку вона веде в Україні, ми робимо дії, щоб обмежити можливості Москви використовувати болгарську інфраструктуру в фінансових цілях", - додав депутат Атанас Атанасов, співголова партії "Демократична Болгарія".

Портовий термінал Росенец знаходиться на південному березі Бургаської затоки. Він призначений для приймання, зберігання та транспортування нафтохімічної сировини та товарних продуктів. 12 травня 2011 року між Болгарією та "Лукойлом" було підписано Договір про концесію частини портового терміналу, у 2022 році тимчасовий уряд Болгарії продовжив концесію на 24 роки.

У разі припинення концесії, "Лукойл" зможе продовжити використовувати термінал, але вже за гроші, а не як концесіонер.