Південнокорейська суднобудівна компанія Samsung Heavy Industries стала першою в галузі, що випробувала систему автономної навігації на великому контейнеровозі місткістю 15 тис TEU.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Судно було оснащено розробленою фахівцями Samsung технологією для дистанційного автономного судноводіння SAS (Samsung Autonomous Ship) та системою SVESSEL (розумне судно). З 26 червня по 1 липня судно подолало близько 1,5 тис км від оcтрова Кодже (провінція Південний Кенсан) до острова Чеджу та порту Гаосюн на Тайвані.

Під час демонстраційних випробувань використовували сучасні автономні навігаційні технології, включаючи систему автоматичного розпізнавання (AIS), радар, датчики камери та комплекс різних датчиків. На шляху судна автоматизована система змогла точно розпізнати в радіусі 50 км більше 9 тис. перешкод, таких як судна і буї, і безпечно пройшла маршрут, обминаючи небезпечні перешкоди, запобігши в 90 випадках зіткненню з ними.

Успішне випробування продемонструвало можливості модернізованої технології автономного судноводіння, здатної забезпечити безпеку на жвавому судноплавному маршруті в Південно-Китайському морі.

Зазначається, що система автономного судноводіння у віддаленому режимі, розроблена Samsung у ході рейсу показала варіанти обходу перешкод більш ніж на 90%, що відповідають тому курсу, яким слідував би досвідчений судноводій.

Контейнеровоз, задіяний у випробуванні, був оснащений різними сучасними рішеннями з використанням ШІ для суден, розроблених інженерами Samsung, зокрема спеціалізованою системою контролю стану обладнання для технічного обслуговування (SVESSEL CBM) та електронним бортовим журналом SVESSEL eLogbook.

У Samsung впевнені, що дана технологія сприятиме значним змінам у судноплавній галузі, зробивши судна більш безпечними, ефективними та екологічно чистими.