Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) дослідило корупційні ризики в діяльності АТ "Укрзалізниця" та запропонувало компанії рекомендації з метою їх мінімізації, пише ЦТС

Повідомляється, що в процесі дослідження НАЗК проаналізувало результати перевірок контролюючих органів, інформацію щодо розслідувань правоохоронних органів, законодавство та виявило в діяльності АТ УЗ низку корупційних ризиків.

Зокрема це: зловживання під час процедур закупівлі товарів, робіт та послуг; застосування практик неконкурентних процедур закупівель у зв’язку з відсутністю конкуренції з технічних причин; упереджене формування необхідних технічних характеристик закупівлі під одного виробника; маніпуляції умовами постачання та оплати товарів, робіт і послуг з метою створення конкурентних переваг для раніше узгодженого учасника; закупівля товарів, робіт та послуг без виробничої потреби; неправомірні переваги окремим суб’єктам господарювання при наданні послуг з вантажних перевезень; планування потреб та визначення пріоритетності закупівель АТ УЗ в інтересах заздалегідь визначених постачальників; призначення посадових осіб керівної ланки підприємства за отримання неправомірної вигоди або в інтересах сторонніх осіб.

"Укрзалізниця" має стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Підприємство забезпечує близько 65% транспортної роботи в загальній структурі перевезень вантажів усіма видами транспорту, а також понад 35% пасажирських перевезень. За обсягами вантажних перевезень посідає четверте місце на євразійському континенті, поступаючись лише залізницям Індії, Китаю та росії. Саме тому НАЗК запропонувало компаныъ конкретні рекомендації з метою мінімізації корупційних ризиків", - йдеться в повідомленні.

Зокрема пропонується - запровадити процедуру ефективного контролю за дотриманням законодавства про публічні закупівлі на всіх етапах від ініціювання закупівлі до виконання договору; створити незалежного Національного регулятора у сфері транспорту, що дозволить перейти до прозорих практик формування тарифів.

Також в НАЗК пропонують надати прозорості внутрішнім та зовнішнім процесам підприємства, зокрема, відкритому призначення посадових осіб керівної ланки підприємства, запровадження ефективної системи роботи з клієнтами у сфері вантажних перевезень.

"Впровадження цих рекомендацій суттєво знизить корупційні ризики та може покращити фінансові результати держкомпанії", - додали в Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Також НАЗК закликало АТ Уз до активнішої роботи над усуненням виявлених корупційних ризиків у своїй діяльності та впровадженням ефективних антикорупційних практик.