Зернова ініціатива працює вже менше ніж на 20% своєї нормальної пропускної спроможності через позицію рф у Спільному координаційному центрі, і ситуація погіршується щодня, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"У нас із 1 травня інспекцію на вхід пройшли лише 43 судна. Відповідно в середньому з 1 травня рф пропускає на інспекції трохи більше ніж одне судно на добу. В очікуванні наразі 54 судна, деякі з них очікують інспекції понад три місяці. Порт Південний не працює повністю. Якщо говорити в цифрах, то ініціатива вже зараз працює менш ніж на 20% своєї нормальної пропускної спроможності. І з кожним днем ситуація погіршується, виключно через позицію росії у Спільному координаційному центрі", - сказав він.

Посадовець зазначив, що ООН і Туреччину поінформовано про ситуацію, і переговори ведуть через них.

"Переговори ведуть через ООН і Туреччину. Вони знають про ситуацію. Щодня ми спілкуємося. Наразі ми не маємо інформації про те, що ситуація може покращитися", - сказав Васьков.

Відповідаючи на запитання щодо перспектив транзиту російського аміаку в обмін на гарантії нормальної роботи угоди про безпечний експорт зерна, він нагадав, що аміакопровід наразі непрацездатний.

"Аміакопровід за останні три доби було двічі пошкоджено обстрілами з боку рф. Наразі він непрацездатний. Сказати, в який термін його може бути відремонтовано, зможуть лише відповідні фахівці, коли отримають доступ і це буде безпечно", - сказав Васьков.

Нагадаємо, у травні генсек ООН Антоніу Гутерреш запропонував всім сторонам зернової угоди розпочати перемовини щодо можливості відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса, на чому раніше наполягала рф. Однак російська сторона відмовилася від участі в цих переговорах. Туреччина та Україна погодилися на проведення перемовин, однак росія вийшла з переговорного процесу.