Адміністрація шотландського порту Абердін оголосила про намір інвестувати 69,16 млн доларів протягом наступних 10 років, щоб до 2040 стати першим портом Великої Британії з нульовим рівнем викидів.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Для досягнення цієї мети необхідно буде забезпечити нульовий рівень викидів із суден, що входять до порту, а також гарантувати екологічність усіх портових операцій.

Порт Абердін проводитиме вимірювання викидів під час операцій порівняно з базовим рівнем 2019 року, коли обсяг викидів становив 55 тис. тонн еквівалента CO2. Зазначається, що 97% викидів припадає саме на судна, що заходять у порт.

Крім того, порт проведе оцінку продуктивності за показником вуглеродомісткості, заснованим на валовій місткості суден, після того, як проект розширення в південній гавані Абердіна буде повністю завершений протягом 12 місяців.

За планами порту, значного скорочення викидів найближчими роками вдасться досягти за рахунок використання берегових електростанцій для живлення суден, що заходять.

Введення потужностей на трьох причалах заплановане вже на 2024 рік. Також планам боротьби з викидами сприятиме використання альтернативних видів палива з низьким вмістом вуглецю.

Порт з метою зниження впливу на довкілля ввів в експлуатацію на своїй території електротранспорт та встановив світлодіодне освітлення на причалах.

В останні роки портова влада вже інвестувала значні кошти у розвиток портової інфраструктури. Модернізація південної гавані відкриє можливості для зростання під час енергетичної трансформації, включаючи використання морського вітру, водню та виведення з експлуатації застарілого обладнання.