Австралійські гірничодобувні компанії BHP і Fortescue, а також британсько-австралійська Rio Tinto прагнуть збільшити експорт залізної руди до Індії.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

Наразі в Індії із державним візитом знаходиться прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе, до нього приєдналися міністр ресурсів Мадлен Кінг та три найбільші австралійські компанії.

Гірничовидобувні гіганти вже намагалися збільшити продажі залізної руди до Індії, яка вважається основним потужним ринком, що матиме розвиток. Проте вони зіштовхнулися із сильною конкуренцією як з боку внутрішніх постачань, так і постачань з інших регіонів.

Відповідно до даних Австралійського бюро статистики, у 2022 році країна не постачала залізної руди до Індії. У 2021-му експорт сировини склав 411 тис. тонн, пік припадав на 2018-й - 9,43 млн тонн.

Водночас Австралія є великим постачальником коксівного вугілля до Індії. Внутрішні ресурси останньої - невеликі, окрім того, країна має менше альтернатив на глобальному ринку. У 2022 році обсяг постачань австралійського коксівного вугілля до Індії склав 45,53 млн тонн, у 2021-му - рекордні 54,25 млн тонн.

Збільшення постачання залізної руди на індійський ринок дало б Австралії можливість зменшити залежність від Китаю, на який у 2022 році припало 84,4%  австралійського експорту цієї сировини та 81,6% - за останнє десятиліття. Окрім того, КНР шукає альтернативні джерела для постачань руди, зокрема через інвестиції в Африку.