Антарктичний сезон 2022-2023 для Австралії зіткнувся з низкою проблем, - зафрахтоване вантажне судно Happy Diamond, яке використовується для постачання полярних станцій, сіло на мілину та зазнало пошкоджень. Воно мало замінити нове австралійське науково-дослідне судно-криголам Nuyina, введене в експлуатацію в 2021 році, яке вийшло з ладу.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

У 2022 році рейси криголама Nuyina в Антарктику були відкладені через проблеми із системами моніторингу. Потім йому був потрібний ремонт механічного обладнання, і криголам відправили на ремонт до Сінгапуру. Там було виявлено ще технічні неполадки. Було вирішено замінити Nuyina іншими суднами - криголамним судном постачання Aiviq та вантажним судном Happy Diamond.

У листопаді обидва судна вирушили на станцію Девіс в Антарктиді, однак у дорозі у Happy Diamond виникли механічні поломки, і йому довелося повернутися до Хобарта.

Після ремонту, наприкінці січня, судно вирушило до антарктичних станцій, у тому числі найвіддаленішої - Моусон. По дорозі назад Happy Diamond сів на мілину і отримав пошкодження.

Наразі судно повертається до австралійського Хобарта для ремонту. Орієнтовно Happy Diamond має прибути до порту 28 лютого.

Зазначається, що криголам Nuyina прийде до Австралії після ремонту не раніше квітня. Потрібен ще час, перш ніж судно зможе приступити до виконання дослідницьких завдань у Південному океані, тож Nuyina повернеться до Антарктиди наступного сезону.