Уряд Німеччини визначився з датою, починаючи з якої можна буде подорожувати всією країною залізницею, а також міським і регіональним громадським транспортом, всього за 49 євро на місяць. Однак дешевий квиток ще має схвалити Єврокомісія.

Як пише ЦТС, попередній продаж квитків за 49 євро розпочнеться з квітня, а діятиме він з 1 травня. Про це заявив міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер, назвавши квиток "найбільшою тарифною реформою громадського транспорту в історії Німеччини".

Попри прийняте федеральним урядом рішення, все ще точаться суперечки щодо розподілу видатків на фінансування масової підтримки громадського транспорту з федеральними землями. Скоріш за все, вони будуть розділені навпіл. Орієнтовна вартість такої підтримки - 3 млрд євро.

Нагадаємо, що в 2022 році в Німеччині провели експеримент з квитком за 9 євро. Дев’ятиєвровий квиток запровадили на тлі російського вторгнення в Україну, через що у Європі підвищилися ціни на пальне та енергоносії.

Протягом літа було продано приблизно 52 мільйони проїзних, і кожен десятий покупець відмовлявся щонайменше від однієї зі своїх щоденних поїздок автомобілем. Разом з тим, така низька вартість квитків призвела до великих скупчень пасажирів на вокзалах, а регіональні поїзди часто були переповненими. Внаслідок цього DB навіть довелося скасувати низку поїздів і стиковок, оскільки через перевантаження залізничної мережі почастішали випадки запізнень поїздів. На покриття дешевих квитків уряд Німеччини виділив понад 2 млрд євро.

В Німеччині сподіваються, що майже необмежена мобільність за низькою ціною квитків може не тільки принести пряму фінансову економію мільйонам мешканців країни, але також спричинити зміну їхньої поведінки в русі та відмову від індивідуального автомобільного транспорту.