В Індії з космодрому неподалік міста Ченнаї відбувся успішний запуск ракети-носія Vikram-S індійського космічного стартапу Skyroot масою 545 кг.

Апарат піднялася на висоту 89,5 км, перевищивши швидкість 5 Мах (понад 6000 км/год), пише ЦТС, посилаючись на НВ.

Розробники заявили, що їхня ракета-носій може доставляти 83 кг корисного навантаження на висоту до 100 км.

У прес-релізі Skyroot також повідомляється, що ракета приводнилась у Бенгальській затоці приблизно за п'ять хвилин після запуску.

Команда планує скоротити до 90% витрат на розробку платформ для запуску малих супутників завдяки зусиллям державної космічної програми, яка підтримує приватне ракетобудування в Індії.

У Skyroot хочуть розробити архітектуру, яка дозволить збирати ракети менш як за 72 години з композитних матеріалів. Компанія планує провести перші запуски з доставкою супутників на орбіту вже наступного року.

"Інновації та економічна ефективність мають бути двома рушійними силами галузі. Економічна ефективність уже досягнута, і тепер ми повинні звернути увагу на передові технології", - заявив один із засновників Skyroot Паван Чанда.

Видання South China Morning Post зазначає, що індійська безпілотна місія на Марс у 2014-му коштувала приблизно 74 млн дол., що, для порівняння, на 26 млн дол. менше, ніж бюджет технотрилера "Гравітація" режисера Альфонсо Куарона.

Читайте також Компанія Spire представила сервіс для відстеження морських суден, які не транслюють дані AIS