Заступник міністра інфраструктури Польщі Марек Ґробарчик заявив, що через рік по каналу в порт Ельблонг зможуть заходити судна з осадкою до 4,5 м.

Про це пише ЦТС з посиланням на Gospodarka Morska.

Ґробарчик зазначив, що після 17 вересня  в Ельблонг зможуть заходити судна з осадкою до 2,5 метрів. "Ми вже реалізуємо поглиблення каналу, тобто річки Ельблонг і лагуни Вісли до 5 метрів", - підкреслив він.

"Через рік в порт Ельблонг по водному шляху зможуть заходити каботажні судна", - додав заступник міністра інфраструктури Польщі.

Судноплавний канал через косу Вісла планують відкрити 17 вересня, що є першим етапом будівництва нового водного шляху, який дозволить відкрити порт Ельблонг до Балтійського моря. Поглиблення водного шляху, будівництво мосту в Новакові та поглиблення річки Ельблонг, мають бути завершені в наступному році.

Зазначається, що будівництво водного шляху, що з'єднує лагуну Вісли з Гданською затокою, є пріоритетною інвестицією, яка скоротить шлях суден до Балтійського моря і дасть можливість вільного і цілорічного плавання морських суден до порту Ельблонг та інших портів Віслинської лагуни.

Після поглиблення фарватеру в Ельблонг зможуть увійти морські судна довжиною 100 метрів, шириною 20 метрів і осадкою 4,5 м.

"Канал покликаний зміцнити суверенітет Польщі і зробити нашу країну незалежною від рішення російської сторони. Щоб перетнути Піллавську протоку, польські судна повинні були щоразу отримувати згоду росії. Як тільки канал буде побудований, їм не доведеться цього робити. Завдяки каналу також буде скорочено шлях суден, що прямують з Гданської затоки до Віслинської лагуни. Інвестиції зміцнять порт Ельблонг і порти на лагуні Вісли", - підсумував заступник міністра інфраструктури Польщі.

Загальна протяжність нового водного шляху від Гданської затоки через лагуну Вісли до Ельблонг становить майже 23 км.

Нагадаємо, ЦТС писав, що судноплавний канал через Віслінську косу, що з'єднав Балтійське море з Віслінською затокою та дозволить суднам заходити до польського порту Ельблонг в обхід Калінінградської області рф, вже готовий до відкриття. Робітникам залишилося виконати незначні обсяги робіт на об’єкті.