Федеральний уряд Німеччини остаточно вийшов із числа співвласників німецького авіаконцерну Lufthansa, повідомило федеральне фінансове агентство.

Про це пише ЦТС з посиланням на Finanzen.

Фонд економічної стабільності (WSF) продав останню частку в 10%, що залишалася у нього, міжнародним інвесторам. "Компанія знову в приватних руках", - сказала керуючий директор агентства Ютта Дьонгес.

Загальна сума виторгу від продажу купленої за 306 млн євро частки склала 1,07 млрд євро.

Після початку пандемії COVID-19 галузь авіаперевезень виявилася однією з найбільш постраждалих з економічного погляду. Введені в усьому світі обмеження призвели до падіння пасажиропотоку Lufthansa в 4 рази. У 2020 році компанія зазнала рекордних збитків у 6,7 млрд євро. Оборот авіаперевізника впав з 36,4 млрд євро у 2019 році до 13,6 млрд євро.

У червні 2020 року федеральний уряд для стабілізації фінансового стану Lufthansa виділив авіаконцерну 9 млрд євро. У рамках цієї допомоги уряд через фонд WSF отримав 20% акцій перевізника приблизно за 300 млн євро.

Держава вийшла із співвласників Lufthansa раніше очікуваного.

"Коли компанія знову буде у формі, держава продасть свою частку і, сподіваюся, з невеликим прибутком, що дозволить нам фінансувати багато зобов'язань, які ми повинні виконати зараз, не тільки для цієї компанії", - пояснював план Олаф Шольц, який займав тоді посаду міністра фінансів.

Всього з виділеної суми концерн витратив 2,5 млрд євро. "Ми завжди наголошували, що будемо користуватися пакетом допомоги рівно стільки, скільки його потребуватимемо", - заявив глава Lufthansa Карстен Шпор.

Восени 2021 року Lufthansa повідомила, що виходить із кризи і тому планує вивести державу з своїх співвласників і повернути отриману допомогу, почавши продавати акції. Очікувалося, що цей процес завершиться протягом 2 років, але в результаті продати цінні папери вдалося швидше.