Авіакомпанія Etihad Airways вперше надала звання капітана жінці-пілоту.

Її ім’я - Айша Аль Мансурі. До цього вона працювала в авіакомпанії другим пілотом, пише ЦТС, посилаючись на Rynek Lotniczy.

Таким чином вона стала не лише першою жінкою-капітаном літака Etihad, але й першою жінкою-капітаном в авіакомпанії з Об’єднаних Арабських Еміратів.

В якості другого пілота Аль Мансурі під час роботи в Etihad пілотувала Airbus A320 і A330, а також найбільший пасажирський літак у світі - A380.

Церемонія підвищення льотчиці відбулася в присутності екіпажів Etihad, родини Аль Мансурі, колег та директорів авіакомпанії. Перший рейс у ранзі капітана жінка виконала 28 серпня.

Аль Мансурі приєдналася до штату авіакомпанії як курсантка в 2007 році. Спочатку вона вчилася пілотувати чотирьохмісний одномоторний літак Cessna 172. Потім почала пілотувати двомоторний Diamond DA42. У 2010 році вона завершила навчання і здійснила свій перший політ у якості другого пілота на Airbus A320. Після закінчення навчання пілотувала Airbus А330.

Завдяки рокам самовідданої та наполегливої ​​праці вона здобула необхідні знання, навички та пройшла шлях, передбачений законом, щоб стати капітаном.

Це вже друге велике досягнення Аль Мансурі серед жінок в авіації ОАЕ. Раніше вона стала першою жінкою-пілотом в Об'єднаних Арабських Еміратах, яка керувала Airbus A380 Super Jumbo - найбільшим у світі пасажирським літаком. Протягом 15 років пілотування Мансурі витратила 6000 годин на навчання, що і привело її до високого результату.

"Etihad надзвичайно пишається досягненнями капітана Айші та її піонерською роллю для жінок в авіації в Об’єднаних Арабських Еміратах. Вона, безсумнівно, буде першою з багатьох, і Etihad з нетерпінням чекає можливості вітати більше жінок-пілотів у званні капітана в майбутньому", - сказав головний операційний директор Etihad Мохаммад Аль Булукі на церемонії нагородження.

"Авіація не знає гендерних питань, і щоб довести це, пілоти Etihad проходять інтенсивні іспити та відповідають суворим вимогам щодо годин нальоту, щоб забезпечити дотримання найвищих стандартів підготовки в міжнародній авіації. Айша заслужила своє звання і, безсумнівно, надихне своїх співвітчизників і молодих жінок у всьому світі йти за своїми авіаційними мріями", - додав Аль Булукі.

Цікаво, що Аль Мансурі є не першою жінкою-пілотом у своїй родині. Її старша сестра, майор Маріам Аль Мансурі, стала першою жінкою-пілотом військового винищувача в історії Об’єднаних Арабських Еміратів.

Днями ЦТС повідомляв про те, що в Молдові з’явилася перша жінка-пілот авіалайнера.