Болгарський балкер Rojen із 40 тис. тонн української кукурудзи на борту може першим вирушити з порту Чорноморська (Одеська область) до Великобританії в рамках Стамбульських угод.

Як повідомляється на сайті українського видання Ukrainian Shipping Magazine, на котрий посилається ЦТС, судно болгарської компанії Rojen Maritime Ltd. прибуло в Україну ще взимку для завантаження в зерновому терміналі "Трансбалктермінал", що належить агропромхолдингу "Кернел".

За його даними, до російського вторгнення балкер планував вирушити з Чорноморська до Іспанії, проте зараз на ресурсі з відстеження судноплавства MarineTraffic зазначено, що судно піде до Великобританії.

Згідно з інформацією на сайті MarineTraffic, Rojen (IMO: 9754927, прапор - Мальта) побудований у 2019 році, має осадку - 6,5м.

"Імовірно, спочатку коридором виведуть судна, які стоять у наших портах із зими. Таким чином звільнять причали для суден, які прийдуть у баласті за експортними вантажами. Нагадаємо, наприкінці лютого в портах України заблокованими виявилися понад 60 іноземних суден. Зокрема, в Чорноморську - 18, в Одесі - 11 та у Південному - 11", - зазначає видання.

При цьому Адміністрація морських портів України поки що не публікує чергу на проведення "зерновим" коридором. Також невідомо, яке судно першим увійде до українських вод, і хто зі стивідорів його оброблятиме.

Нагадаємо, під егідою ООН Україна та Туреччина 22 липня підписали у Стамбулі угоду про відновлення безпечного експорту українських зернових Чорним морем.

Згідно з домовленостями, торгові судна повинні йти Чорним морем у супроводі кораблів, і тільки після повної перевірки їхнього вмісту контрольними органами.

У Стамбулі 27 липня розпочати роботу Спільний координаційний центр, який займатиметься організацією експорту зерна з портів України.