На тимчасово окупованих територіях Запорізької області російські окупанти намагаються налагодити процес вивезення краденого українського зерна. Для цього планують використовувати інфраструктуру українських аграрних та стивідорних підприємств, що знаходиться на непідконтрольній українській владі території.

Як пише ЦТС з посиланням на Головне управління розвідки Міністерства оборони, для створення дієвої інфраструктури вивезення зерна, місцеві колаборанти "націоналізували" припортовий елеватор підприємства "Нова Хортиця" у Бердянську, завантажувальний комплекс компанії "Аскет Шиппінг" у порту Бердянськ, елеватори підприємств "Кернел", "Оптімус" та інших зернотрейдерів.

Також було створено так звану "ГУК" (російською - Государственная унитарная компания). Її діяльність безпосередньо контролює колаборант Євгеній Балицький.

Перше судно під завантаження для ГУК мало прибути 10 липня. 17 липня очікується прибуття судна ZHIBEK ZHOLY, яке вже вивозило крадене зерно з Бердянська. Нагадаємо, що згадане судно належить компанії з Казахстану.