Одна з найбільших в світі компаній, що надає послуги авіаційного лізингу, SMBC Capital Aviation представила звіт за підсумками фінансового року.

Як пише ЦТС з посиланням на звіт SMBC Capital Aviation, вона, зокрема, отримала чистий збиток у розмірі 1,1 млрд дол. через те, що втратила 1,6 млрд дол. у зв’язку з припиненням оренди літаків російськими авіакомпаніями.

В компанії відзначили, що 34 її літаки, якими оперують російські перевізники, більше не контролюються SMBC Aviation Capital, що призвело до списання їхньої повної балансової вартості.

"Після російського вторгнення в Україну на початку цього року наші думки та занепокоєння передусім з тими в Україні та за її межами, на кого вплинув цей жахливий конфлікт. 34 літаки нашої власності, залишаються в росії. Незважаючи на те, що SMBC Aviation Capital припинила лізинг цих літаків відповідно до міжнародних санкцій, російські авіакомпанії продовжують здійснювати польоти на них всередині росії та в країни, з яких немає можливості їх повернути", - прокоментували в SMBC Capital Aviation.

"Малоймовірно, що SMBC Aviation Capital зможе повернути 34 літаки, які належать компанії, протягом розумного терміну або взагалі. У результаті ми визнали списання 1,6 млрд дол. США щодо літаків, що є повним знеціненням їх балансової вартості. Ми маємо переваги значного страхового покриття та сподіваємось, що це забезпечить значне відшкодування", - резюмував лізингодавець.

SMBC Capital Aviation зареєстрована в Ірландії (Дублін) та входить до складу японської корпорації Sumitomo. З відкритих джерел відомо, що її літаками користуються російські "Аерофлот", "Уральскі авіалінії", S7 та NordStar.

Нагадаємо, станом на кінець березня російські авіакомпанії мали повернути іноземним власникам літаків понад 400 повітряних суден на суму близько 10 млрд дол.

Найбільша компанія в сфері авіаційного лізингу, AerCap, подала позов на 3,5 млрд дол. через не повернуті росією літаки.