Дунайська комісія на черговій сесії 15 червня розпустила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з перегляду Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, до якого також входила росія, та створила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з режиму навігації на р. Дунай у складі виключно придунайських держав, без російських представників, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Про це пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Таким чином, зроблено ще один крок, щоб рф не лише отримала заслужене покарання за свої дії, а й щоб питаннями розвитку судноплавства на Дунаї займалися виключно придунайські країни", - наголосили у МЗС.

Крім того, комісія також скоротила дипломатичну посаду радника у Секретаріаті Дунайської комісії, яку обіймав представник росії, та внесла зміни до Правил процедури комісії та цілої низки її регламентів та внутрішніх положень. Відповідно до них, тепер жоден громадянин росії не зможе претендувати на здобуття дипломатичних чи адміністративно-технічних посад у Секретаріаті комісії.

"Дякуємо за роботу українській команді та нашим міжнародним партнерам-членам Дунайської комісії, без яких ці історичні рішення не були б можливі", - зазначили у міністерстві.