У Чорному морі через російську агресію за три місяці від вибухів, а також впливу гідролокаторів загинуло кілька десятків тисяч дельфінів.

Про це повідомив у Фейсбуці одеський еколог Іван Русєв, пише ЦТС, посилаючись на Укрінформ.

"Аналіз наявних даних, зібраних нами за три місяці війни на узбережжі нашого нацпарку, а також по матеріалах свіжих відкритих публікацій з України, Туреччини, Болгарії, Румунії і, спираючись на особисті повідомлення моїх закордонних друзів і колег, ми припускаємо, що з причини жорстокої і безумної війни рашистів у Чорному морі з початку війни й до теперішнього часу вже загинули декілька тисяч дельфінів", - повідомив Русєв.

За словами природозахисника, його болгарський колега Атанас Русев повідомив, що в морі біля гирла річки Ропотамо виявили кілька знесилених дельфінів, деякі з них мали опіки від вибухів бомб або мін, не могли орієнтуватися, а відтак і шукати їжу. За оцінками експертів, які їх оглядали, тварини не їли щонайменше 10 днів. Ті, хто не обгорів, зазнали внутрішніх пошкоджень. Таких поранених або загиблих дельфінів виносить на узбережжя Болгарії, Румунії, Туреччини та до берегів України.

Мертвих дельфінів знаходять і в межах Національного природного парку "Тузлівські лимани" на Одещині.

Раніше Русєв писав також про небезпеку для дельфінів російських військових гідролокаторів і навігаційних приладів: ті "виводять з ладу" органи слуху, які слугують цим тваринам для орієнтаціє в просторі.

"Варвари... використовують військові гідролокатори, і це негативно впливає на тварин, або дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів судна рашистів, а це виводить з ладу орган слуху дельфінів. Вони перестають добре сприймати ехосигнали. Відомо, що внаслідок випробування низькочастотних сонарів... судна рашистів можуть використовувати звуки на рівні 200 децибелів і навіть вище, що випускаються спеціальним передавачем на судні. Втративши орієнтацію та будучи "засліпленими", тварини приголомшені і втрачають акустичний контроль над середовищем. Вони в паніці можуть викидатися на берег і гинути", - зазначив захисник довкілля.

Загалом російські загарбники завдали шкоди понад чверті усіх екосистем України. Станом на 24 травня було підтверджено 254 випадки екоциду та нараховано 1,5 тис. фактів знищення українського довкілля внаслідок військової агресії російської федерації.

Раніше ЦТС повідомляв, що бомбардування окупантами "Азовсталі" призвело до загрози техногенної катастрофи в Азовському морі, де у воду міг потрапити великий обсяг концентрованого розчину сірководню.