В рф вкотре відмінили Міжнародний авіаційно-космічний салон, що проходить у підмосковному Жуковському.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс.

Зазначається, що рішення про відміну "принципово прийняте, але поки не формалізоване".

Авіасалон МАКС мав відбутися у липні 2023 році, але був перенесений на 2024 рік. Тоді організатори планували, що захід також відбудеться у 2025 році.

Минулого року МАКС не відбувся вперше за три десятиліття своєї історії. А причиною стали міжнародні санкції проти російського авіапрому, розповіло джерело, близьке до уряду. Показувати на салоні виявилося нічого й нема кому. Іноземні компанії бажання брати участь не виявили, а російський авіапром "не злетів": розпочаті проекти з імпортозаміщення до кінця не були доведені.

За першу половину 2023 року російські заводи здали замовникам лише два цивільні літаки, а всі програми власного виробництва зіткнулися із затримками.

Випуск лайнерів MC-21 не вдалося налагодити через брак композитних деталей, які раніше постачала "дочка" "Росатому" Umatex, що потрапила під санкції, а слабким місцем турбогвинтового Іл-114-300 виявився двигун ТВ7-117СТ. Він так і не пройшов льотні випробування і навіть призвів до катастрофи військово-транспортного літака Іл-112В.

Попит на російські військові літаки тим часом обвалився: на аерокосмічній виставці Dubai Airshow 2023, що відбулася в листопаді, що є найбільшою на Близькому Сході, корпорація "Ростех" не уклала жодного контракту.