Південнокорейський суднобудівний холдинг HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (HD KSOE) та її підрозділ HD Hyundai Heavy Industries уклали партнерську угоду з класифікаційним та сертифікаційним товариством ABS з метою освоєння ринку суден, оснащених електричними силовими установками.

Про це пише ЦТС з посиланням на Korea Economic Daily.

HD Hyundai Heavy та ABS підписали угоду про співпрацю у галузі правил класифікації та проведення досліджень системи передачі постійного струму високої напруги на борту суден (MVDC).

Як повідомляється, система MVDC - це технологія електроживлення, за допомогою якої передаватиметься електроенергія високої напруги в діапазоні від 1,5 до 100 кВ постійного струму з меншими втратами енергії, порівняно з передачею електроенергії змінного струму.

Зокрема, при застосуванні на великотоннажних суднах із силовими установками, оснащеними технологією MVDC, ефективність енергетичної інтеграції підвищиться на 20% порівняно із сучасними технологіями енергозабезпечення.

Однак нову технологію не вдається широко впровадити на ринку через відсутність міжнародних стандартів, для чого й потрібна співпраця сторін.

Раніше HD KSOE побудувала перше невелике судно Ulsan Taehwa (дедвейт - 2,8 тис. тонн) з гібридною електричною силовою установкою постійного струму, що використовує систему передачі постійного струму низької напруги (LVDC). У жовтні 2023 року HD KSOE та HD Hyundai Heavy Industries отримали від товариства LR сертифікат схвалення технічного проекту електричної силової установки для нафтоналивних суден, що включає технологію MVDC та твердооксидні паливні елементи (SOFC).