US EXIM Bank (Export-Import Bank of the United States) готовий надати кредитування АТ "Укрзалізниця" на придбання 40 тепловозів виробництва американського концерну Wabtec.

Як передає кореспондент ЦТС, про це сьогодні йшлося на брифінгу "Фінансування оновлення локомотивного парку "Укрзалізниці".

"Ми багато працювали над реалізацією проєкту, понад рік. Зараз ми наблизились до результату. Ця угода буде мати гарний вплив і на економіку України, і США. Ця угода відкриває двері для співпраці наших країн, особливо в сфері приватного бізнесу. З іншої сторони Експортно-імпортний банк виступає як одна зі сторін", - заявила Посол США в Україні Бріджит Брінк.

"4 квітня 2024 року в EXIM Bank ця транзакція вже була схвалена в рамках даної угоди. Дуже важливо, щоб локомотиви вже прямо зараз виходили на рейки та починали працювати", - прокоментувала зі свого боку президент і голова правління US EXIM Bank Рета Джо Льюїс.

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що умови надання кредиту будуть озвучені пізніше, проте зауважив, що сума складе понад 150 млн дол.

"Зараз ми маємо 29 локомотивів (General Electric /Wabtec), які використовуються щоденно. Один з локомотивів був знищений у місті Мелітополь. Але він до останнього працював і здійснював перевезення. Тому додаткові 40 локомотивів, про які зараз йде мова, це більш ніж подвоєння потенціалу. Ця угода є останнім кроком до того, щоб ми завершили перемовини з виробником і вже перейшли до підписання угоди з виробником", - додав голова правління АТ УЗ Євген Лященко.

Нагадаємо, що в 2018 році УЗ підписала з General Electric Transportation (з 2019 року під контролем Wabtec) рамкову угоду на постачання до 225 тепловозів серії Evolution до 2034 року. В Україну була поставлена партія з 30 локомотивів. Вартість цієї першої партії оцінюється в 140 млн дол. (з ПДВ).

В 2019 році в АТ УЗ заявляли, що 30 локомотивів Evolution виконували близько 20% всієї вантажної роботи компанії.  Планувалося підписання контракту на придбання ще 40 таких машин. При цьому, на етапі підготовки підписання нового договору в 2019 році "Укрзалізниця" все ще знаходилася в переговорному процесі щодо умов і вартості сервісного обслуговування локомотивів з першої отриманої партії.

Влітку 2022 року "Укрзалізниця" сформувала перелік рухомого складу та обладнання, яке сподівалася отримати в рамках допомоги від іноземних партнерів. У ньому значилися, зокрема, і 40 тепловозів Wabtec.