Державна залізнична компанія Словаччини Železnična společnost Slovensko (ZSSK) ввела в експлуатацію перші двоповерхові електропоїзди сімейства KISS виробництва компанії Stadler.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

У серпні 2021 року Stadler була обрана як постачальник чотирьох шестивагонних поїздів, що розвивають максимальну швидкість 160 км/год.

Відповідний контракт на суму 76,95 млн євро укладено у грудні 2021 року, закупівля здійснювалася за фінансової підтримки Європейського союзу, який надав 75 млн євро. До грудня 2023 року ZSSK отримала три поїзди, ще один буде поставлений не пізніше листопада 2024 року.

Нові електропоїзди призначені для роботи на маршрутах Братислава - Тренчин та Братислава - Нове-Замки у західній частині Словаччини. В даний час завершується реконструкція лінії Братислава - Нове-Замки з переходом від електрифікації на постійному струмі напругою 3 кВ на змінну напругою 25 кВ.

У шестивагонному поїзді передбачено 611 місць для сидіння, у тому числі 30 - у салоні першого класу, 552 - у салоні другого та 29 відкидних.

Рівень підлоги вагонів відповідає висоті посадкових платформ. В поїзді виділено місця для перевезення інвалідних крісел, дитячих візків, великогабаритного багажу, а також до 15 велосипедів. Електропоїзди обладнані системою опалення, вентиляції, кондиціювання та контролю енергоспоживання, засобами відеоспостереження, пристроями для підрахунку числа пасажирів та сучасною інформаційною системою. Передбачено вільний доступ до мережі Wi-Fi.